İlk mpoks aşıları Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne ulaştı

Demokratik Kongo Cumhuriyeti şu anda herhangi bir ülkeden daha fazla mpoks vakasına sahip.

Newstimehub

Newstimehub

5 Eyl, 2024

Demokratik Kongo Cumhuriyeti şu anda herhangi bir ülkeden daha fazla mpoks vakasına sahip.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne Perşembe günü uçakla ilk mpox aşıları ulaştı, Reuters haber ajansı bildirdi.

Kongo, Dünya Sağlık Örgütü tarafından geçen ay küresel bir sağlık acil durumu olarak ilan edilen mpox salgınının merkez üssüdür. Ancak hastalığın yayılmasını durdurma çabaları, aşı eksikliği nedeniyle engellenmiştir.

Aşıların varışı, 2022 küresel mpox salgınında Afrika ülkelerinin aşı erişimi olmadan bırakıldığı büyük eşitsizliği gidermeye yardımcı olacaktır. O dönemde aşılar Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygın olarak mevcutken, Afrika ülkelerinde erişim sağlanamamıştı.

Washington ve Brüksel, Bavarian Nordic tarafından üretilen on binlerce doz mpox aşısı sağlamayı taahhüt etti ve bu aşıların yakında teslim edilebileceğini açıkladı.

Kongo’nun 8 Ekim’de ilk aşılama dalgasına başlamayı umduğunu belirten Kacita, aşıların bu hafta içinde teslim edilmesine bağlı olduğunu kaydetti.

Sağlık yetkilileri, Batı Avrupa büyüklüğündeki Kongo’da aşılama kampanyasını başlatmanın zorlu olduğunu ifade ediyor. Aşıların -90 derece Celsius’ta saklanması gerektiği ve toplulukların aşılamaya karşı çekimser olabileceği belirtiliyor.

Kacita, aşıların alındıktan sonra hemen dağıtılmayacağını ve kampanyanın başlatılmasının yaklaşık bir ay süreceğini açıkladı. Ayrıca, hedeflenen altı bölgenin aşıları gerekli sıcaklıkta saklama kapasitesine sahip olduğunu ekledi.